logo vlti

Vrij Land- en Tuinbouwinstituut
Conscienceplein 12
8820 Torhout
Tel. 050 23 15 14
Fax 050 23 15 24
vlti@sint-rembert.be

Koop wat kleur voor in je tuin tijdens onze bloemendag!

Wist je dat wij ook een facebookpagina hebben? Like ons, en blijf steeds op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de school.

Een ruim aanbod verse groenten en sierplanten.
Voor aanbod zie VERKOOP SERRE

 

tuinbouw

LEERLINGENPROFIEL Plant-, Dier- en Milieutechnieken 2de graad TSO

Planten en natuur interesseren je.

Met planten werken, zoals vermeerderen, verzorgen en oogsten is je passie. Je hebt “groene vingers”, aanleg voor tuinaanleg of –onderhoud.

Dan is PDM -technieken jouw studiekeuze!

Deze brede richting verschaft je inzicht in de processen van planten en dieren, bestudeert hun omgeving.

Na het volgen van deze richting ben je goed voorbereid om de 3de graad TSO planttechnische wetenschappen te volgen binnen het studiegebied land- en tuinbouw.

LESSENTABEL 2de graad  TSO plant-, dier- en milieutechnieken

LEERLINGENPROFIEL Plant, Dier en Milieu 2de graad BSO

De handen uit de mouwen steken is je niet vreemd.

Planten interesseren je. Met planten werken, een beroep uitoefenen in de groenteteelt, sierteelt of tuinaanleg en –onderhoud vormen je doelstelling.

Kortom, de natuur is je passie net als werken in de natuur.

Dan is PDM de richting voor jou. In deze praktisch gerichte opleiding ligt het accent op handvaardigheid.

Na het volgen van deze praktisch gerichte opleiding stroom je perfect door naar de vervolgopleiding tuinbouw en groenvoorziening in de 3de graad BSO binnen het studiegebied land- en tuinbouw.

LESSENTABEL 2de graad BSO plant, dier en milieu

Leerlingenprofiel PLANTTECHNISCHE WETENSCHAPPEN 3de graad TSO

Je bent echt gebeten door planten. Je wil planten leren vermeerderen, gebruiken, telen en herkennen. De tuinbouwsector trekt je aan.

Binnen deze praktisch-theoretische richting jeuken je groene vingers om op ontdekking te gaan.

Dan is ‘Planttechnische Wetenschappen’ jouw richting.

Wat leer je?

Je gaat dieper in op duurzame productie van gewassen binnen de tuinbouw. Van vermeerderen tot marktklaar maken leer je stap voor stap. Ook veiligheid en hygiëne krijgen hierbij de nodige aandacht. Verder vergeten wij niet om een echte teamspeler van je  te maken: leiding geven, plannen, uitvoeren en controleren worden dag na dag bijgebracht, dit zowel in theoretische en praktische lessen als in stageperioden.

Je opgedane kennis kan je extra inoefenen tijdens (vrijwillige) buitenlandse stages.

Welk beroep uitoefenen?

Technisch medewerker in diverse ondernemingen (productiebedrijven, tuinaannemersbedrijven, tuincentra, proefcentra, e.a.) of bij openbare besturen. Zelfstandig kweker of tuinaanlegger

Wat kan je verder studeren?

Bachelor in agro- en biotechnologie, landschaps- en tuinarchitectuur

Se-n-Se: agro- en groenbeheer, agro- en groenmechanisatie of een specialisatiejaar bosbouw en bosbeheer, land- en tuinbouwmechanisatie

LESSENTABEL 3de graad TSO Planttechnische wetenchappen

Leerlingenprofiel TUINBOUW en GROENVOORZIENING 3de graad BSO

Je belangstelling voor groenteteelt, sierteelt of tuinaanleg en –onderhoud staat op scherp. Je wil een beroep uitoefenen  waarbij planten centraal staan.

Dan is de richting ‘Tuinbouw en Groenvoorziening’ de ideale richting voor jou.

Wat leer je?

Deze heel praktische richting leert je planten vermeerderen en onderhouden, groene ruimten en tuinen aanleggen en onderhouden. Het onderhoud van tuinbouwmachines wordt ook niet vergeten.

Iedere week is er stage in een bedrijf naar je interesse.

Aanvullend kun je de aangeleerde vaardigheden verfijnen tijdens een (vrijwillige) buitenlandse stage in  juli of augustus.

Na deze richting?

Je wordt werknemer in een plantenkwekerij, arbeider bij een tuinaanlegger of bij de plantsoendienst van een openbaar bestuur. Je gaat werken in een tuincentrum of je volgt een specialisatiejaar 7 BSO tuinaanleg en –onderhoud. je wordt zelfstandig kweker of tuinaanlegger.

LESSENTABEL 3de graad BSO Tuinbouw en Groenvoorziening

Leerlingenprofiel TUINAANLEG en –ONDERHOUD 7de specialisatiejaar BSO

We verwachten van je…

Dat je wil werken in tuinaanleg en –onderhoud en dat de structuur van een tuin je boeit, maar ook de nodige machines die hierbij noodzakelijk zijn bij de aanleg worden uitvoerig besproken. Hier zal je vooral beoordeeld worden op het zelfstandig kunnen werken, leiding geven aan meerdere personen en het opstellen van een planning voor jezelf en voor derden.

 

Kan je toekomstgericht werken? Dan zit je op je plaats in de richting tuinaanleg en –onderhoud.

Wat leer je?

Je leert een onderhoudsplan maken en uitvoeren, je leert machines en voertuigen voor de groensector bedienen, controleren, afstellen en onderhouden. Er wordt zeer sterk de nadruk gelegd op de praktische aanpak en uitvoering van een veelheid aan onderwerpen gericht op de aanleg en het onderhoud van een tuin. Zelfstandig werken, leiding geven en planning opmaken zit verweven in allerlei opdrachten.

Op vrijdag is een verplichte stagedag voorzien op een bedrijf.

Na het volgen van de richting kan je…

Gespecialiseerde tuinier bij openbare besturen of privésector, zelfstandig tuinaannemer, medewerker bij openbare diensten en firma’s gelinkt aan de groensector.

LESSENTABEL 7 BSO Tuinaanleg en onderhoud